pátek 9. prosince 2016

Perníčky a přáníčka


Jak jsem již předznamenala, 2. adventní týden je ideální dobou pro pečení vánočního cukroví. Myslím, že všechny ty vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, linecké s marmeládou a další druhy netřeba představovat. Všichni je znáte a všichni máte určitě několik osvědčených favoritů, takže by to asi bylo nošení dříví do lesa. Navíc já jsem ta poslední, která by mohla v tomto směru páchat osvětu. U nás doma se totiž pečou jenom perníčky a občas pracny. Nic víc. Ať se totiž upeklo cokoliv dalšího, zůstalo to doma ležet a nakonec se to dojídalo na sílu, případně se osiřelým cukrovím vykrmovaly pražské labutě (což se nemá) a naše slepice.

Omezenou nabídku co do druhů však doháníme množstvím. Každoročně pečeme perníčky z 5! kil těsta. Dříve jsem to dělala tak, že jsem si připravila těsto už koncem října a perníčky jsme pekli začátkem prosince. Ty z vás, kteří jsou teď upřímně zděšeni, se pokusím uklidnit. Pořádné perníkové těsto se skutečně nekazí, nejde na ně plíseň ani jiné nešvary. Kdesi jsem se dočetla, že staří perníkářští mistři nechávali těsto odpočívat třeba i rok. Ale zpátky. Perníčky jsme tedy pekli začátkem prosince. Problém byl v tom, že jsme to nikdy nevydrželi, neustále chodil někdo uzobávat a několik dní před vánoci se musela péct druhá obří dávka, aby bylo co dát na stromeček. Nyní tedy pečeme až koncem druhého adventního týdne a je to mnohem lepší. Krátce před Štědrým dnem pak  pečeme ještě jednu malou várku, kterou zdobíme Vánoční dort. Je to taková naše malá, čistě soukromá tradice, kterou jsme si zavedli před několika lety, ale ráda se s vámi o ni časem podělím.
Zatím si vám ale dovolím nabídnout alespoň recept na vánoční perníčky, které budou dost možná ty nej, které jste kdy vyzkoušeli. Jsou krásně měkké, v porovnání s běžnými druhy cukroví přímo zdravé a neuvěřitelně dobré.


Základ receptu pochází z obalu mouky BIOHARMONIE. Recept jsem si mírně poupravila a zde je výsledek:

SUROVINY



  • 400g celozrnné žitné mouky
  • 400g hladké pšeničné mouky
  • 250g třtinového cukru
  • 250g rostlinného másla (např. Bioalsan)
  • 50g kakaového prášku
  • 6 lžic obyčejné či vanilkové Hrašky
  • 6 lžic medu - já používám domácí smrkový (javorového, rýžového či agáve sirupu)
  • 2 velké lžíce čerstvě mletého perníkového koření (umelete z 1pl skořice, 1pl zázvoru, 1/2pl hřebíčku, 1/2pl nového koření, 1/4kl muškátového oříšku, 1/4pl anýzu, 1/4pl badyánu, špetky černého pepře, 1/4kl vanilky a nebo koupíte už hotové)
  • kůra a šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 6 lžic vody
  • rostlinné mléko na potření

Postup je velice snadný. Všechny suroviny vložíme do velké hluboké mísy, vypracujeme pevné, tuhé těsto a necháme odpočívat v lednici minimálně do druhého dne, nicméně čím déle, tím lépe se jednotlivé složky rozleží a spojí. V případě, že je těsto příliš suché a drolivé, přidáme ještě trochu studené vody.

Před samotným pečením těsto vyndáme z ledničky a necháme ho při pokojové teplotě trochu povolit, aby se nám s ním lépe pracovalo. Z těsta pak na pomoučeném vále vyválíme cca 0,5 cm silnou placku, ze které vykrajujeme perníčky, klademe na vymazaný plech, potíráme rostlinným mlékem, případně mírně naředěným rostlinným sirupem, a pečeme při 170°C cca 10 minut. Čas si skutečně ohlídejte, perníčky se snadno přepečou a a ztvrdnou. V tomto případě je méně opravdu více.

Na zdobení použijeme krém z aquafaby (voda, která nám zbude po uvaření cizrny), moučkového cukru a citronové šťávy. Jeho výroba je snadná. Několik lžic vychlazené aquafaby (3 lžíce = 1 bílek) vyšleháme do tuhého sněhu. Za stálého šlehání přidáváme po lžičkách moučkový cukr dokud není krém dostatečně hustý (osobně se držím poměru 2:1 ve prospěch cukru). Na závěr do pěny zašleháme lžičku citronové šťávy.

A ještě jedna poznámka! Pokud si perníčky chystáte jako ozdobu na stromeček, nezapomeňte do nich udělat špejlí dírky na zavěšení. Tahle chyba se mi stala už mnohokrát, napravovat ji je k vzteku a mnoho perníčků při dodatečném prošťourávání praskne.



Tak. Máme upečeno a teď nyní něco k těm vánočním přáním. Zvyk posílat vánoční přáníčka přátelům a příbuzným se mi v současné době zdá být poněkud na úbytě. Myslím ale, že by byla velká škoda, nechat ho zmizet docela. Pokud se na tenhle zvyk zaměříte a začnete jej dodržovat, nejen, že uděláte lidem kolem sebe radost, ale možná i vám přinese mnoho dobrého a zajímavého.
Já jsem díky vánoční korespondenci již přes 20 let v kontaktu se svou paní učitelkou ze základní školy. Je to skvělá ženská, která mě měla na starosti v době, kdy si naše rodina procházela opravdu těžkým obdobím. Byla pro mě skoro jako moje babička, věnovala mi spoustu pozornosti nad rámec svých povinností a srdnatě mě bránila před vším, co se na nás tehdy valilo. A taky jsem do ní dotala morče.
No a s touhle paní si tedy každý rok posíláme vánoční přání a na přiložený list papíru připíšeme, co nového se u nás za poslední rok událo, jak se nám daří a co chystáme v roce novém. Nádhera. Udržuji si tak kontakt s báječnou bytostí, se kterou by se jinak moje cesta už dávno rozešla. Opravdu vřele doporučuju.
Pokud vám lepení známek a putovaní k poštovní schránce přijde přeci jen jako anachronismus, můžete hezká přáníčka posílat i prostřednictvím emailu. Tuto službu nabízí mnoho internetových stránek, většinou zcela zdarma. Velký výběr motivů najdete třeba zde.
Ovšem papír je papír. A když z toho papíru navíc vznikne i něco vlastnoručně vyrobeného, osobnějšího než tištěná přání z obchodu, dá vám to příležitost sdělit svým blízkým, kolik pro vás znamenají, aniž byste je museli zahrnovat drahými a mnohdy i, řekněme si to na rovinu, celkem zbytečnými dary. Taková přáníčka - malé dárky - můžete rozesílat v libovolném množství a klidně na kraj světa. Jejich výroba se může stát příjemnou součástí vašeho adventu, při které se ruce zabaví a hlava odpočívá.
My jsme se se synem pro tento rok rozhodli vytvořit přáníčka podle tohoto návodu. Pokud také hledáte inspiraci, na internetu najdete mnoho dalších návrhů na krásná přání, z nichž většinu zvládnou vyrobit i vaše děti, které se určitě rády zapojí. Hledat můžete třeba na Pinterestu. Pokud se budete chtít pochlubit výsledky svého snažení, moje facebookové stránky jsou tu pro vás.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pojďme si povídat...