pátek 9. prosince 2016

Druhý adventní týden, perníčky a přáníčka


Jestliže první adventní týden věnujeme své myšlenky domovu a vlasti, druhý adventní týden bychom měli svou pozornost a rozjímání zaměřit na své blízké. S tím jsou spjaty i činnosti, které se v tomto týdnu dělávaly. Hospodyně pekly cukroví, na kterém si pak jejich rodina celé vánoce pochutnávala a hospodář se věnoval psaní přání těm, se kterými nebylo možno se během svátků sejít jinak než v myšlenkách.
Na druhou adventní neděli, večer po západu slunce jsme zapálili druhou adventní svíčku. Měli bychom ji zapalovat s úctou a myšlenkami na všechny naše blízké, včetně těch kteří se k nám nechovali příliš dobře i těch, kteří nás již opustili. Tento týden máme příležitost promeditovat si nejen vše dobré, radost a štěstí, ale i bolest, křivdy a trápení, kterých se nám skrze naše blízké dostalo. Můžeme se pokusit vystoupit ze sebe, pojmout je a rozebrat z většího nadhledu a tím se od nich osvobodit. Pokud se nám to podaří, a já vím, že je to někdy velmi těžké, můžeme do dalšího roku vstoupit očištěni a připraveni přijímat nové věci, které na nás čekají.
Tak, to bylo na úvod takové malé zamyšlení a nyní k praktické náplni tohoto týdne.
Jak jsem již předznamenala, 2. adventní týden je ideální dobou pro pečení vánočního cukroví. Myslím, že všechny ty vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, linecké s marmeládou a další druhy netřeba představovat. Všichni je znáte a všichni máte určitě několik osvědčených favoritů, takže by to asi bylo nošení dříví do lesa. Navíc já jsem ta poslední, která by mohla v tomto směru páchat osvětu. U nás doma se totiž pečou jenom perníčky a občas pracny. Nic víc. Ať se totiž upeklo cokoliv dalšího, zůstalo to doma ležet a nakonec se to dojídalo na sílu, případně se osiřelým cukrovím vykrmovaly pražské labutě a naše slepice.
Omezenou nabídku co do druhů však doháníme množstvím. Každoročně pečeme perníčky z 5! kil těsta. Dříve jsem to dělala tak, že jsem si připravila těsto už koncem října a perníčky jsme pekli začátkem prosince. Ty z vás, kteří jsou teď upřímně zděšeni, se pokusím uklidnit. Perníkové těsto se skutečně nekazí, nejde na ně plíseň ani jiné nešvary. Kdesi jsem se dočetla, že staří perníkářští mistři nechávali těsto odpočívat třeba i rok. Ale zpátky. Perníčky jsme tedy pekli začátkem prosince. Problém byl v tom, že jsme to nikdy nevydrželi, neustále chodil někdo uzobávat a několik dní před vánoci se musela péct druhá obří dávka, aby bylo co dát na stromeček. Nyní tedy pečeme až koncem druhého adventního týdne a je to mnohem lepší. Krátce před Štědrým dnem pak  pečeme ještě jednu malou várku, kterou zdobíme Vánoční dort. Je to taková naše malá, čistě soukromá tradice, kterou jsme si zavedli před několika lety, ale ráda se s vámi o ni časem podělím.
Zatím si vám ale dovolím nabídnout alespoň recept na vánoční perníčky, které budou pravděpodobně ty nej, které jste kdy vyzkoušeli. Jsou krásně měkké, v porovnání s běžnými druhy cukroví přímo zdravé a neuvěřitelně dobré.

Základ receptu pochází od společnosti PROBIO, můžete ho najít na obalu jejich mouky BIOHARMONIE. Recept jsem si mírně poupravila a zde je výsledek:

SUROVINY
400g celozrnné žitné mouky
400g hladké pšeničné mouky
250g třtinového cukru
250g másla (250g rostlinného tuku - kakaové máslo, kokosový olej, nebo Bio Alsan)
50g kakaového prášku
4 vejce (6 lžic obyčejné či vanilkové hrašky)
6 lžic medu (javorového, rýžového či agáve sirupu)
2 lžíce čerstvě mletého perníkového koření (1PL skořice, 1PL zázvoru, 1/2PL hřeníčku, 1/2PL nového koření, 1/4L muškátového oříšku, 1/4L anýzu, 1/4L badyánu, špetka černého pepře, 1/4L vanilky)
kůra a šťáva z 1 citronu
1 lžíce jedlé sody
* suroviny v závorkách jsou veganskou alternativou dané ingredience

Postup je pak velice snadný. Všechny suroviny smícháme dohromady, vypracujeme pevné, tuhé těsto a necháme odpočívat na kuchyňské lince, minimálně do druhého dne, nicméně čím déle, tím lépe se jednotlivé složky rozleží a spojí. V případě, že je těsto příliš suché a drolivé, přidáme dvě lžíce studené vody. Několik hodin před samotným pečením uložíme těsto do ledničky, kde nám pěkně ztuhne a bude se nám tak s ním lépe pracovat. Z těsta pak na pomoučeném vále vyválíme cca 0,5 cm silnou placku, ze které vykrajujeme perníčky, klademe na vymazaný plech, potíráme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 170°C cca 10 minut. Čas si skutečně ohlídejte, perníčky se snadno přepečou a a ztvrdnou. V tomto případě je méně opravdu více. Vegani samozřejmě vynechají vajíčko a pečou jen tak. Aby i jejich perníčky získaly hezkou barvu, mohou je po upečení potřít směsí vody, škrobu a libovolného sirupu.



A nyní něco k vánočním přáním. Tento zvyk je v současném době na úbytě a myslím, že by bylo škoda, pohřbít ho docela. Pokud se na něj zaměříte a začnete jej dodržovat, nejen, že uděláte lidem kolem sebe radost, ale možná i vám přinese mnoho dobrého a zajímavého. Já jsem díky vánoční korespondenci již přes 20 let v kontaktu se svou paní učitelkou ze základní školy. Každý rok si pošleme přání a na přiložený list papíru si napíšeme, co nové se u nás za poslední rok událo, jak se nám daří a co chystáme v roce novém. Nádhera. Udržuji si tak kontakt s báječnou bytostí, se kterou by se jinak moje cesta již dávno rozešla. Opravdu vřele doporučuji. Pokud vám lepení známek a putovaní k poštovní schránce přijde jako anachronismus, můžete hezká přání posílat i prostřednictvím emailu. Tuto službu nabízí mnoho internetových stránek, většinou zcela zdarma. Velký výběr motivů najdete třeba zde.
Pokud dáváte přeci jen přednost přání papírovým a chcete svým známým a přátelům poslat něco osobnějšího, než pohlednici z obchodu, můžete je sami vyrobit. Taková přáníčka jsou vlastně malé dárky, které můžete bez větších problémů posílat lán světa. Jejich výroba se může stát příjemnou a zábavnou součástí vašeho adventu a svým blízkým tak dáte najevo, že vám na nich skutečně záleží. My jsme se se synem pro tento rok rozhodli vytvořit přáníčka podle tohoto návodu. Pokud také hledáte inspiraci, na internetu najdete mnoho dalších návrhů na krásná přání, většinu z nich zvládnou vyrobit i vaše děti, které se určitě rády zapojí. Podívat se můžete například na mou nástěnku na Pinterestu. Pokud se budete chtít pochlubit výsledky svého snažení, naše facebookové stránky jsou tu pro vás.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pojďme si povídat...