sobota 21. ledna 2017

Jak léčit angínu a zánět mandlí


Ačkoliv je letos po mnoha letech opět tuhá zima, která nás těší závějemi jiskřivého sněhu, nádhernými rampouchy, ledovými květy na oknech a krajkovím jinovatky, mnozí z nás se jejími dary těšit nemohou, protože musí ležet doma - nemocní. Vždycky jsem si myslela, že čím tužší zima, tím méně nemocí, protože všechny ty streptokoky, pneumokoky a jiní hnisavci prostě umrznou. Tato zima mě však vyvedla z omylu. Angínové kolečko si celá naše rodina odbyla už během Vánoc, celou první polovinu ledna jsme se drželi a teď je to zase tady. Můj muž M. leží v posteli s angínou, K. je jedno z posledních šesti dětí, které ještě chodí do školky a lékaři mluví o epidemii.


Možná tedy uvítáte článek o tom, jak se angíně a zánětům mandlí bránili naši předkové, dokud ještě nebyla antibiotika a jiné moderní léčebné postupy. Začne-li se s léčbou včas, mohou být metody našich babiček srovnatelně účinné. Navíc pro tělo představují daleko menší zátěž. Pokud už u vás nemoc propukla v celé své síle, nejspíš se bez antibiotik neobejdete. I v tomto případě se vám mohou staré osvědčené recepty hodit, alespoň jako podpůrný, či úlevový prostředek.

SIRUPY, ČAJE A MEDICÍNY


CIBULOVÝ SIRUP

Klasika všech klasik, která skvěle pomáhá proti dráždivému kašli a bolestem v krku. Cibuli nakrájenou na kolečka skládáme do velké sklenice. Každou vrstvu řádně prosypeme cukrem (přimlouvám se za tmavý třtinový) a dáme na několik hodin uležet do chladničky, aby cibule pustila šťávu. Poté kolečka cibule vyjmeme a získaný sirup užíváme deset dní, 5x denně polévkovou lžíci. Drsňáci mohou užívat celý obsah sklenice tak, jak je, včetně cibulových koleček. Účinek tak bude ještě silnější.

ČESNEKOVÁ ANTIBIOTIKA

Lidové pořekadlo praví Každá bylina je na něco, jen česnek je na všechno. Je to svatá pravda. Z kombinace česneku, medu a citronu si můžete připravit dokonalou léčivou směs, která spolehlivě vyhubí všechny bacily ve vašem těle. Pokud tedy dříve nezabije vás svou odpornou chutí.
Lisem na česnek rozdrtíme několik stroužků česneku (pokud možno toho českého, silného). Prolisovaný česnek smícháme s několika lžícemi medu a jednou lžící čerstvě vymačkané citronové šťávy. Užíváme čajovou lžičku této dobroty 5x denně po dobu deseti dní. Směs si nepřipravujte do zásoby, vitamin C obsažený v citronové šťávě oxidací degraduje. Jeho znehodnocování urychluje i vyšší teplota, takže je vhodné skladovat směs v chladničce.

ŠÍPKOVÝ ČAJ

Šípky mají 5x více vitamínu C než citrón. Navíc rostou na každé mezi, nejsou chemicky ošetřené a na náš stůl si je přineseme pěšky v košíku a ne přes půl světa letadlem. Šípkový čaj je navíc velice dobrý a bez vedlejších účinků, dá se tedy užívat dlouhodobě jako příjemná forma prevence. V zájmu zachování co nejvyššího množství vitamínu C je ale lepší připravovat si spíš šípkový macerát, než čaj jako takový. Hrst šípků roztlučených v hmoždíři či rozemletých v mlýnku zalijeme dvěma litry studené vody a dáme přes noc do chladničky. Druhý den slijeme macerát přes sítko vyložené hustějším plátýnkem (macerát tak zbavíme nepříjemných šípkových chloupků, které by nás mohly dráždit ke kašli) a dáme trochu ohřát. Nevaříme! Můžeme přisladit medem či melasou.

KLOKTADLA

ŠALVĚJOVÉ KLOKTADLO

Naprostá jednička při léčbě angíny a to i té hnisavé. Jeho nevýhodou je, že se nesmí používat v těhotenství a při kojení, protože šalvěj je při větším množství a častějším užívání toxická. Osobně bych si ho netroufala podat ani dětem. Nicméně pro dospělé je to skvělá volba. Šalvějové kloktadlo připravíme tak, že 1 kávovou lžičku sušených šalvějových listů zalijeme hrnkem vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat. Kloktáme každé dvě hodiny.

PROPOLISOVÁ TINKTURA

Kloktadlo připravíme vmícháním jedné lžičky propolisové tinktury do sklenice teplé vody. Užíváme každé dvě hodiny. Mandle můžeme ředěnou propolisovou tinkturou i přímo potírat. Je velice účinná a vhodná i pro děti a těhotné či kojící ženy. Vzhledem k tomu, že je propolis včelí produkt, se však nehodí k léčbě veganů.

LIPOVÝ ČAJ

Hodí se naprosto pro všechny, navíc má příjemnou jemnou chuť a krásně voní. Lipový květ můžete také užívat ve směsi s heřmánkem, mateřídouškou a květem černého bezu. 2 lžičky sušených bylin zalijeme 200 ml horké vody a necháme 5 minut vylouhovat. Vlažný čaj kloktáme každé dvě hodiny.

SLANÁ VODA

Výborná přírodní dezinfekce. Připravíme rozpuštěním 1 lžičky mořské (či himalájské) soli ve 200 ml vlažné vody. Užíváme každé dvě hodiny.

ALKOHOL

Alkohol je skvělá první pomoc při počínajících bolestech v krku. Kloktat můžeme slivovicí, vodkou, nebo i Alpou. Platí zde pravidlo, že čím silnější alkohol, tím lepší dezinfekční účinky. Osobně nejraději užívám silné víno, z nezralých ořechů (recept chystám na Svatého Jána). Toto kloktadlo samozřejmě není určeno dětem a rozhodně ho nekombinujte s antibiotiky!

Ať už se rozhodnete kloktat čímkoliv, následujících dvacet minut byste neměli nic jíst ani pít, aby účinné látky stihly dostatečně dlouho působit.

OBKLADY

PRIESSNITZŮV OBKLAD

Majstrštyk vynálezce a propagátora vodoléčby, na který je mnoho z nás ochotných přísahat ještě dnes. Postup je prostý. Čistou plenu namočíme do studené vody a přiložíme na krk. Vše překryjeme igelitovou fólií a celý krk pak zabalíme do suchého ručníku. Necháme působit dvě až tři hodiny.

ŽIVOČIŠNÝ OBKLAD

Suroviny volte dle svého vkusu a obsahu lednice. Na čisté plátno, plenu či šátek naneseme na plátky nakrájený špek, měkký tvaroh případně silnou vrstvu vepřového sádla. Celé plátno pak přiložíme na krk a dobře zavineme. Necháme působit minimálně dvě hodiny, ideálně pak přes noc.

LNĚNÝ OBKLAD

Čtyři lžíce lněného semínka povaříme 25 minut v 300 ml vody. Poté vše rozmixujeme na kaši. Teplou kaši naneseme na plátýnko, přiložíme na krk a to vše ještě ovážeme čistým šátkem. Necháme působit přibližně dvě hodiny. Používáme dvakrát denně. Vhodné i pro vegetariány a vegany.

CO S HOREČKOU

Horečka nebo alespoň teplota je nerozlučným kumpánem angíny i chřipky. Vyčerpává náš organismus a je možná nejnepříjemnější součástí nemoci. Chcete-li ji snížit přírodní cestou, zkuste studené zábaly, případně jejich praktičtější variantu - vlažnou sprchu, koupel nohou v odvaru z dubové kůry, zábal z žitného těsta (vzpomínáte na Dařbujána?), ponožky namočené v octu, či hruškový kompot.
V případě malých dětí bych však raději raději volila moderní antipyretika. Dětské tělíčko se totiž zahřívá příliš rychle a je tedy na místě použít léky, které působí okamžitě.

SRDCE ZIMY

Ať už nemoci srdnatě vzdorujete, nebo jste jí již podlehli, určitě vám prospěje nějaký prostředek, kterým posílíte svou imunitu. 
Tento koktejl jsem nazvala Srdce zimy. Jednak pro jeho barvu - je krásně rudý, ale zejména díky jeho složení. Základem je totiž ovoce a zelenina, které jsou typické pro zimní období i pro naše zeměpisné šířky. Nečekejte tedy žádné banány, citrusy a podobně.
Asi nejvíce ho oceníte při počáteční fázi angíny. Koktejl se snadno polyká a netýrá tak vaše zbědované mandle. Na rozdíl od různých kaší obsahuje velké množství vitamínů a minerálů i vyvážené množství základních živin. Díky semínkům ostropestřce navíc napomáhá regeneraci jater, pro která představuje užívání antibiotik velkou zátěž. Neobsahuje mléčné produkty a může se tedy užívat společně s jakýmikoli antibiotiky. Vlastně neobsahuje vůbec žádné živočišné složky a je tedy vhodný i pro vegany.


PŘÍPRAVA

pro 3 osoby, nebo 2 dospělé a 2 děti

3 velké listy kadeřávku
2 velká jablka
1 menší červená řepa
hrst sušených nebo mražených borůvek (ideálně těch, co jste si v létě nasbírali v lese)
2 čajové lžičky spařených semen ostropestřce
1 polévková lžíce konopného proteinu
1 polévková lžíce loupaného konopného semínka
1 lžička lněného semínka
2 lžičky chia semínka
1 lžička kvalitního oleje (já dávám lněný, mandlový, nebo z vlašských jader)
2 lžíce melasy, nebo medu
200 ml rýžového mléka nebo vody
pokud chcete, můžete dochutit citronovou šťávou

V malém hrnečku si trochou vody spaříme semínka ostropestřce. Ovoce a zeleninu dobře omyjeme. Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Všechny přísady vložíme do mixeru a zalijeme rostlinným mlékem nebo vodou. Dobře rozmixujeme, začneme na nižších otáčkách a postupně přidáváme. Výsledný koktejl by měl být hladký a krémový. Rozdělíme do sklenic a podáváme.


2 komentáře:

  1. Já místo cukru do cibulového sirupu dávám med :) A ke kloktadlu ze soli ještě lžičku jablečného, nebo vinného octa (to je pak teprve síla). Snad už se nám ale angíny letos vyhnou obloukem.

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten ocet zní dobře. Sama se divím, že mě to ještě nenapadlo, když s ním v domácnosti dezinfikuji prakticky cokoliv. Děkuji za tip.

      Vymazat

Pojďme si povídat...