neděle 1. ledna 2017

Novoroční koláč


Mezi novoroční zvyky dříve patřilo také pečení novoročních koláčů. Novoroční koláč býval velký, aby se dal rozdělit mezi všechny členy domácnosti a měl v sobě zapečené zrnko hrachu. Kdo ve svém dílu zrnko našel, ten měl mít celý rok štěstí.
Já peču koláč podle následujícího receptu. Těsto je kynuté a jeho autorkou je Kuchařka ze Svatojánu, které tímto velice děkuji. Malinko jsem si ho přizpůsobila, ale pokud byste chtěli použít originální recept, najdete ho zde. Všechny náplně jsou z domácích surovin a jejich receptury jsou vytvořené mnou. Koláč je vhodný i pro vegany.

SUROVINY

Těsto

  • 200g celozrnné pšeničné mouky
  • 100g hladké pšeničné mouky
  • 50g celozrnné žitné mouky
  • 1/2 balíčku sušených kvasnic
  • lžíci třtinového cukru s melasou
  • špetka soli
  • tři lžíce oleje (já používám kvalitní řepkový)
  • dvě lžíce loupaného konopného semínka
  • 150ml rostlinného mléka (my máme rádi rýžové)
  • 1 lžíce obilné kávy
  • 1 zrnko hrachu!

Jogurtová náplň

  • 200g jogurtu (vegani použijí rostlinný, například Soyade)
  • 100ml smetany
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 lžíce kukuřičné maiseny

Ořechová náplň

  • 50g vlašských ořechů
  • 50g mandlí
  • 40g kokosového oleje
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50ml rostlinného mléka

a ještě povidla z karlat a kdoulí, ale o těch zase někdy příště

místo nich můžete klidně použít kvalitní švestková povidla a zavařeninu z vašeho oblíbeného ovoce

POSTUP

I lžíci obilné kávy zalijeme 150ml horkého mléka, pečlivě rozmícháme a necháme trochu vychladnout. Mezitím v míse smícháme všechny ostatní suroviny na těsto. Poté přiléváme vlažnou obilkou kávu a vypracujeme tak tužší, pružné a nelepivé těsto. Kávu přidáváme po částech, dokud nezískáme těsto té správné konzistence. Dobře zpracované těsto (robotu to trvá tak 10 minut, s vařečkou se zapotíte o něco déle) přikryjeme utěrkou a dáme asi na hodinu do tepla, aby nám vykynulo.
Do vykynutého těsta zapracujeme zrnko hrachu, vytvoříme bochánek a pomoučeným dnem hrnce (já používám ten největší, ve kterém vaříme brambory) do něj vytlačíme důlek, do kterého pak přijde náplň. Okraje potřeme rostlinným mlékem, po naplnění by se nám to špatně dělalo. Plníme pomocí cukrářského kornoutu se širší hubičkou, vytváříme různé vzory a obrázky. Naplněný koláč pečeme při 200°C cca 20 minut.

Tvarohová náplň

Tvarohovou náplň si musíme připravit den předem. Jogurt dokonale promícháme se smetanou, vše vyklopíme většího sítka vyloženého řídkým plátýnkem a necháme přes noc okapat (syrovátku nevylévejte, dobře se s ní zadělává třeba na chleba). Získáme tak sýr o konzistenci měkkého tvarohu. Sýr dáme do misky, přidáme oba cukry a maizenu a vše důkladně vyšleháme. 

Ořechová náplň

Mandle a vlašské ořechy nameleme na jemno. Kokosový olej rozpustíme v kastrolku, přidáme ořechy a mírně orestujeme, přidáme cukr a necháme ještě chvilku pražit (opatrně, aby se cukr nepřepálil a nezhořkl). Přidáme mléko, promícháme a necháme vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pojďme si povídat...