sobota 4. března 2017

Pučálka a liščí preclíky



Na první postní neděli bylo zvykem připravovat dvě zvláštní jídla, která jí dokonce propůjčila svůj název. Podle pokrmu z naklíčeného hrachu se tato neděle nazývá též Pučálka a můžeme se setkat i s označením Liščí neděle, protože v tento den liška obdarovává děti postními preclíky.
Možná ve vás pomyšlení na pečený hrách budí nedůvěru. Pokud ale seberete odvahu, myslím, že budete mile překvapeni. Na sladko ji bez boje dostanete i do těch nejvybíravějších dětí. Na slano pučálka svou chutí s přehledem strčí do kapsy jakékoliv pražené oříšky, bramborové lupínky a krekry. Navíc je o dost přátelštější k lidskému organismu. Zkrátka ideální jídlo k nabourání stereotypu o tom, že co je zdravé musí být nutně nejedlé.
A preclíky? Tam snad ani není co řešit. Takže si zítra přivstaňtě, uvařte si dobrou kávu, zadělejte těsto a louhujte a pečte. A pak už jenom počkejte, až kolem poběží liška.

Pučálka

  • 250g suchého neloupaného hrachu
  • sůl a pepř případně třtinový cukr
  • 5 lžic oleje



Tento recept je velice snadný a rychlý. Co ovšem trvá dlouho je příprava. Všechno chce svůj čas a pokud se chystáte dělat pučálku, je třeba začít už tři dny předem a nechat si naklíčit hrách.

Nepůlený a neloupaný hrách pečlivě přebereme a propláchneme. Vložíme do větší sklenice (počítejte s tím, že hrách při klíčení dost nabude na objemu) a zalijeme studenou vodou. Sklenici přikryjeme čistou utěrkou, aby do ní nepadal prach a nečistoty a dáme na 24 hodin za okno. Druhý den slijeme , hrách opatrně propláchneme, vrátíme do sklenice a necháme 24 hodin stát - tentokrát již bez vody. Hrdlo sklenice překryjeme potravinářskou fólií, do které uděláme několik drobných dírek. Vytvoříme si tak jakési domácí pařeniště, ve kterém hrách nebude vysychat, ale zároveň bude moct dýchat. Třetí už bude hrášek naklíčený a my s ním můžeme dále pracovat.

V pánvi rozehřejeme olej. Když je olej dostatečně horký (zkusmo vhodíme jedno zrnko hrachu), vsypeme do něj naklíčený hrách. Přidáme sůl a pepř a 3 až 5 minut opékáme na prudkém plameni. Pokud jsme se rozhodli pro sladkou variantu, sůl a pepř samozřejmě vynecháme, zato ale můžeme přidat hrozinky, sušené brusinky nebo jiné ovoce. Cukr přidáváme až dodatečně, na pánvi by se nám z něj vytvořil karamel, který by mohl při delším opékání zhořknout. 

Hotový hrášek je mírně křupavý a chutná lehce po oříšcích.



Liščí preclíky

400g hladké pšeničné mouky
100g celozrnné pšeničné mouky
30g droždí
350ml vlažného rostlinného mléka
1 lžíce Hrašky (vegani dají dvě a nahradí tak vajíčko)
1 vajíčko
5 lžic kvalitního oleje
1,5 lžíce třtinového cukru
kůra z chemicky neošetřeného citronu
špetka mletého zázvoru
špetka soli
3 lžíce jedlé sody
mák, lněné semínko, hrubá sůl na posypání



Do velké mísy prosijeme obě mouky a pořádně promícháme. Založíme těsto na omládek (návod najdete zde) a necháme vzejít. Přidáme hrašku rozmíchanou ve zbylém mléce, vejce, citronovou kůru, zázvor a sůl a vypracujeme hladké těsto. Těsto musí být opravdu dobře zpracované, aby nám pěkně vykynulo. S mixerem nám na to bude stačit 10 minut, ručně 20. Poté mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 1 hodinu do tepla vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál. Mělo by být vláčné pružné a hodně lepivé. Vytvarujeme z něho váleček a rozdělíme na 32 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválíme dlouhého hada a stočíme do kolečka. Oba konce důkladně slepíme (pomůže, když si lehce navlhčíme konečky prstů), aby se nám preclíky nerozpojovaly. Hotová kolečka přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.

Mezi tím si připravíme co největší hrnec, nalijeme do něj asi deset centimetrů vody a dáme vařit. Do vařící vody přidáme 3 lžíce jedlé sody (raději postupně, aby nám moc nevypěnila a nepřetekla). Do této lázně vkládáme preclíky a necháme patnáct vteřin vařit. Poté je pomocí vařečky v lázni obrátíme a vaříme ještě několik vteřin. Pomocí děrované vařečky vyjmeme preclíky z hrnce a položíme na plech vyložený pečícím papírem.

Díky koupeli v zásadité lázni získají preclíky svou typickou barvu, chuť a konzistenci. Pokud se na to cítíte, můžete si preclíky udělat jak se patří, za použití hydroxidu sodného. Poradí vám s tím na blogu Maškrtnica, kde se navíc o preclících dozvíte mnoho zajímavého.

Jakmile tedy máme plech plný, potřeme všechny preclíky rozšlehaným vajíčkem (vegani rostlinným mlékem) posypeme mákem, solí nebo lněným semínkem a dáme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme 15 až dvacet minut. Hotové preclíky mají pevnou kůrku, červenou jako liška a při poklepání na spodní stranu znějí dutě.

Upečené preclíky ozdobíme stužkou, navlékneme na vrbové proutky a pověsíme na strom v zahradě nebo zapíchneme do truhlíku na balkoně. A můžeme vzbudit děti.

Jaké se k pučálce vážou zvyky? A jak to tedy bylo s tou liškou? Vše najdete v článku 1. neděle postní.

A co uvařit příští neděli? A co takhle obilnou kaši, nebo praženku?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Pojďme si povídat...