úterý 20. června 2017

Svatojánské víno



Na svatého Jána je životodárná síla přírody na svém vrcholu. Slunce i voda vládnou v tento den mimořádnou mocí, kterou štědře předávají zemi a ta zase rostlinám, které se o ni dělí s lidmi i ostatními zvířátky. Lidová tradice připisuje bylinám nasbíraným o svatojánské noci tolik magických schopností jako snad žádným jiným čarovným prostředkům. S jejich pomocí je možné věštit, přičarovat lásku i bohatství a odvracet zlé síly. Můžeme je přidávat do krmiva domácím zvířatům a posílit tak jejich zdraví. Také si z nich můžeme připravit nejrůznější masti, koupele, čaje či tinktury a posilovat tak zdraví sobě. A nebo z nich můžeme vyrobit něco opravdu dobrého - svatojánské ořechové víno.
Následující recept je naší vlastní domácí verzí ořechového likéru, který se v době letního slunovratu připravuje takřka po celé Evropě. Variací je nespočet, základ je ale vždy stejný - alkohol, sladidlo, ořechy a koření. Typická česká ořechovice využívá jako alkoholovou složku konzumní líh či vodku. Nic pro mě, protože i když je na lahvi napsáno velejemný, stejně mě ten bramborový líh tak nějak kope a škrábe. Takže co jiného se dá spálit kromě brambor? Žito? Ovoce? Víno?
Vyzkoušeli jsme toho opravdu mnoho a nakonec nám asi nejvíc chutná verze založená na francouzském receptu na ořechové fortifikované víno neboli vine de noix. Avšak zatímco Francouzi jsou ve svém receptu na bylinky skoupí, my se s nimi dokážeme solidně odvázat. Inu, když svatojánské víno, tak jedině z devatera svatojánských bylin. Výsledek je příjemně hořký, krásně aromatický a hladký.
Tak co, zkusíte to taky?

Suroviny

  • 0,7l těžkého červeného vína vhodného k archivaci (já používám rulandské modré)
  • 0,7l brandy (např. Chenet)
  • 10 zelených vlašských ořechů
  • 5 ořechových listů
  • 200g bylinkového medu (při nejhorším můžete nahradit cukrem)
  • 1 snítka meduňky
  • 1 snítka jablečníku
  • 1 snítka třezalky
  • 5 větviček tymiánu
  • 2 snítky heřmánku
  • 3 velké květy černého bezu
  • 1 malý svazeček levandule
  • 1 menší hrst diviznových květů
  • 5 listů jahodníku lesního
  • 1 svitek skořice, špetka muškátového oříšku, 5 lusků kardamomu

S bylinkami se musí opatrně. Stejně jako nám dovedou pomoci, mohou být při nevhodném použití i velmi nebezpečné. Dříve než se pustíte do práce, přečtěte si prosím pečlivě následující doporučení:

Při sběru bylinek vybíráme jen ty čerstvě rozvité. Žádné seschlé odkvetlé kvítky do našeho vína nepatří. Bylinky ukládáme do košíku či plátěné tašky, všichni určitě dobře víme, že zapařená tráva nedělá dobře ani králíkům.

Ořechy musí být pěkně zelené, ještě nezralé, s měkkou nezformovanou skořápkou (poznáte tak, že do nich snadno zapíchnete špendlík). Vybírejte jen takové ořechy a listí, které nejsou napadeny černou plísní (antraknóza). Sice jsem se nikde nedočetla, že by byla tato houba pro lidský organismus vyloženě škodlivá, ale znáte to - jistota je jistota.

Pokud nechcete mít zažloutlé prsty, používejte při práci s plody i listy rukavice. Všechny zelené části ořešáku totiž obsahují látku juglon, která se při styku s aminokyselinami lidské pokožky zbarvuje do nepěkné palety žlutohnědých odstínů a trvá opravdu dlouho, než tato paráda zase zmizí. Pokud vás ovšem příroda obdařila tmavě hnědými vlasy, můžete této jeho vlastnosti dobře využít a připravit si z ořechových oplodí a listů skvělou vlasovou kůru, která vaši barvu pěkně sjednotí a oživí (stačí 10 minut vařit 100g ořechových oplodí či listů v 0,5l vody, po vychladnutí vetřít do vlasů a nechat na vzduchu zaschnout a poté dobře opláchnout).

Většina uvedených bylinek nemá žádné nežádoucí účinky a jejich užívání je (v přiměřeném množství) zcela bezpečné. Výjimku tvoří třezalka. Ačkoliv sama funguje jako účinné antidepresivum, v kombinaci s antidepresivy průmyslovými může zesilovat jejich negativní účinky jako je nevolnost, úzkost, bolesti hlavy a zmatenost. Ruší také účinek některých léků určených k léčbě HIV, chemotherapeutik, Cyklosporinu, Warfarinu a souvisejících antikoagulantů a hormonální antikoncepce. Někdy také způsobuje přecitlivělost pokožky na slunce. Při vysokých dávkách se můžou dostavit pocity úzkosti, sucho v ústech, závratě, zažívací problémy, únava, bolesti hlavy či sexuální dysfunkce. Pokud tedy užíváte nějaké léky, nebo si nejste jisti, jak budete třezalku snášet, bude lepší ji zcela vynechat.

Ačkoliv je svatojánské víno moc dobré, v žádném případě by ho neměly užívat děti a těhotné či kojící ženy a to kvůli obsahu alkoholu ale také z důvodu přítomnosti většího množství bylinných složek. V divokých bylinkách dřímá opravdu velká síla, která by mohla křehký dětský organismus vážně poškodit. I zcela zdravý dospělec by ale měl k tomuto nápoji přistupovat střídmě a s respektem. Jedna malá šťopka při zvláštní příležitosti je tak akorát. Přeci jen, bylinkové víno není voda, ačkoliv se tak dobře pije.

Postup

Do velké zavařovací sklenice, případně soudku s víčkem vložíme ořechy nakrájené na čtvrtky, ořechové listy a koření. Přidáme med a zalijeme alkoholem.

Do velkého kusu gázy případně čistého vyžehleného plátýnka vložíme bylinky a pomocí nitky svážeme do uzlíčku. Bylinkový sáček vložíme do směsi a nádobu pečlivě uzavřeme. Hladina alkoholu by měla dosahovat až k okraji sklenice. Pokud by v ní totiž zůstalo příliš mnoho vzduchu, víno by nám překvasilo na ocet.

Uložíme na tmavé chladné místo a macerovat. Jednou za týden obsah důkladně protřepeme.

Po čtyřech týdnech vyjmeme sáček s bylinkami, dolijeme alkoholem opět až po okraj, zavřeme a necháme pracovat. Jednou za týden pořádně protřepeme.

Po šesti měsících vyjmeme ořechy a koření, víno důkladně přefiltrujeme (ideálně pomocí sítka vyloženého gázou a nalahvujeme. Lahve uložíme do sklepa a víno necháme zrát. Pochutnat si na něm můžeme už o příští svatojánské noci, ale znáte to - čím starší, tím lepší.






2 komentáře:

  1. My zvykneme robiť z ľubovníka pozbieraného na Jána Jánsky olej. Je super na bolesti svalov, klbov, kostí. U bábätiek na bruško pri kolikách. Na tento rok síce ešte máme, takže iba zozbieram kúsok ľubovníka iba tak, pre istotu, keby na mňa došiel splín :-). Svätojánske víno som ešte nerobila,robili sme orechovicu, ale keďže u nás sú všetci takí pijáci ako ja, tak už päť rokov máme tri fľaše a zmizlo z nich asi zo dva deci :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatojánský olej si dělám taky. Je výborný na popáleniny a já jsem velice nešikovná při práci se sporákem, takže ho rozhodně užiju :D.

      Vymazat

Pojďme si povídat...