pátek 9. června 2017

Veganské kosmatice a bezová limonáda


Já ❤ černý bez. O jeho přednostech by se daly napsat celé romány. Je to velký krásný keř, který přežije prakticky cokoliv (klidně i přímé sousedství s vysoce teritoriálním ořešákem), vyspraví zdevastovanou půdu, celé jeho tělo - od kořenů po květy - léčí a pomáhá a dokonce se říká, že v něm sídlí víly, duchové a další stvoření, která chrání svůj keř i celé jeho okolí. Jeho laskavé pečující povaze vzdal hold i sám Hans Chistian Andersen v pohádce Bezová matička a velké úctě se těšil i na českém venkově. Jaký byl poměr našich předků k této zázračné rostlině nejlépe vystihuje pořekadlo před heřmánkem smekni, před bezem klekni.

Naštěstí i dnes je v našem kraji černého bezu dostatek (ačkoliv mohlo by to být lepší, samozřejmě), můžeme se tedy odvázat a vyzkoušet všechny možné způsoby, jak přijmout jeho blahodárnou sílu, kterou nám tak štědře nabízí. Z bobulí můžeme připravit víno, likér i zavařeninu, dobře také poslouží jako přírodní barvivo. Z listů zase obklady či tinkturu na léčení otoků a bolavých kloubů. Květenství můžeme usušit a svařit na čaj, dá se z nich vyrobit výborná limonáda, ocet, mast i koupel, ale také vysoce účinný sirup proti nachlazení, onemocnění dýchacích cest a na pročištění trávicího a vylučovacího ústrojí.

Z květu černého bezu se však také zcela regulérně vařilo. Zmínky o prastarém receptu na takzvané kosmatice najdeme nejen v lidových kuchařkách, ale dokonce i v etnologické literatuře (Zíbrt, časopis Český lid apod.). Ačkoliv se jedná v pravdě o velmi prosté jídlo, jeho význam kdysi přesahoval hranice každodenního praktického života a kromě zaplnění prázdného žaludku tak fungovalo také jako nositel rituálních významů spjatých s výročním svátkem letnic, podobně jako je tomu v případě velikonoční hlavičky a Velikonoc, koblih a Masopustu, nebo černého kuby a Vánoc. Na východě naší země bývaly kosmatice dokonce typickou výslužkou v rámci letničních obchůzek a královských obyčejů.

Jejich příprava spočívala v tom, že se čerstvá, ne zcela rozvitá květenství černého bezu máčená v řídkém těstíčku připraveném z mléka, vajec a mouky a smažila v sádle či oleji. Na internetu najdete mnoho různých variant tohoto receptu. Pokud si však z černého bezu nebudete chtít vzít jen jeho blahodárné zdravotní účinky, ale také část jeho milé všeobjímající povahy, možná dáte přednost vaření bez vajec a mléka. To ale neznamená, že musíte zvířátka z hostiny úplně vynechat. Pozvěte je ke stolu a určitě vám nedají košem - kosmatice chutnají slepicím, kočkám, psům i dětem.



Kosmatice


Suroviny


10 větších květenství černého bezu i se stopkou
1 hrnek rostlinného mléka
2 vrchovaté lžíce cizrnové mouky
1 lžíce lahůdkového droždí
1/4 lžičky kurkumy
1 stroužek prolisovaného česneku
špetka čerstvě mletého pepře
1 lžička soli (máte-li rádi vajíčkovou chuť, použijte černou sůl)
celozrnná hladká špaldová mouka
olej na smažení



Květy černého bezu pořádně vyklepeme, abychom je zbavili broučků a ostatních breberek.

Do vyššího misky vlijeme mléko a všechny ostatní ingredience. Pomocí ručního mixéru šleháme, aby se všechny přísady dobře spojily. Postupně přidáváme špaldovou mouku, dokud nezískáme těstíčko s konzistencí někde mezi těstem na palačinky a na lívance.

Do pánvičky vlijeme štědrou dávku oleje a necháme pořádně rozpálit. Vrstva oleje by měla být alespoň 1,5 cm vysoká, kosmatice se tak rovnoměrněji osmaží a nebudou se přichytávat ke dnu pánve.

Květ uchopíme za stopku, namočíme v připraveném těstíčku a vložíme do rozpáleného oleje. Jakmile je kosmatice z jedné strany osmažená dozlatova (a je to velká rychlost, klidně stačí tak 10-15 vteřin), odstřihneme stopku, pomocí obracečky otočíme a necháme ji osmažit i z druhé strany.

Hotové kosmatice klademe na papírovou utěrku či ubrousek, aby z nich okapala přebytečná mastnota.

Podáváme s bramborem či bramborovou kaší, ale dobré jsou i samy o sobě, nebo s nějakým rafinovaným bylinkovým dipem (ten na obrázku je z rostlinného jogurtu, jedné lžičky citronové šťávy, s mátou, hladkolistou petrželí, kerblíkem a koriandrem).

Pokud jste spíše na sladké, vynechte veškeré koření i sůl a usmažené kosmatice ještě za tepla obalujte ve směsi moučkového cukru a skořice.

Nepatříte-li mezi drsňáky a máte-li, stejně jako já, žlučník, který si s tou mastnotou ne úplně poradí, doporučuji dát si k jídlu sklenici dvanáctky. Pokud jste ale bezoví fanatici s kachní trávicí soustavou, můžete k tomu přistoupit stylově a zapíjet kosmatice domácí bezovou limonádou.

Bezová limonáda


Suroviny


5 květenství černého bezu
1,5 l vody
4 lžíce třtinového cukru
1 snítka máty
1 snítka meduňky
1/2 velkého chemicky neošetřeného citronu

Citron i s kůrou pokrájíme na kostky o straně cca 1cm. Vložíme do džbánu, přidáme cukr a bylinky a paličkou pečlivě podrtíme, aby se uvolnila šťáva a silice. Já používám dřevěnou paličku na mojito, ale dobře vám poslouží i tlouk od libovolného hmoždíře.

Květy bezu dobře oklepeme a zbavíme je tak pevných nečistot a případných hmyzích kamarádů. V žádném případě je ale neoplachujte, přišli byste tím o cenný pyl, díky kterému je limonáda tak dobrá a léčivá. Očištěná květenství přidáme do džbánu, zalijeme vodou, pečlivě promícháme a dáme do lednice vychladit.

Na závěr přidáme několik kostek ledu a osvěžující zdravý nápoj pro horké, téměř letní dny je na světě.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Pojďme si povídat...