Dušičky, kosti a dýně

Dušičkové pečivo

Příští týden nás čeká oslava svátku Všech svatých a také Dušičky. Ať už chystáte Halloweenský večírek pro své přátele, strašidelnou oslavu pro děti, nebo sváteční vzpomínkovou večeři pro vás a vaše drahé zemřelé, určitě se vám bude hodit několik stylových tipů, čím všechny zúčastněné pohostit.

dušičkové pečivo

Dušičky


Tradiční české dušičkové pečivo vypadalo ledajak. Připravovalo se z kynutého, křehkého i chlebového těsta, smažilo se i peklo a svým tvarem upomínalo na poslední věci člověka. Následující recept pochází z Horní Branné na Liberecku a jeho originální podobu najdete v Dušičkovém článku Českého rozhlasu Liberec. Já jsem si ho pro své potřeby zveganizovala a myslím, že mu to vůbec neuškodilo - koneckonců, posuďte sami.

množství na 30 kusů
  • 250g hladké mouky
  • 80g rostlinného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce studené vody
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení
Všechny přísady dobře zpracujeme na hladké tuhé těsto.
Z těsta vyválíme plát o síle do 2 mm. Pomocí vykrajovátka či nožem z něj vykrajujeme různé tvary. Pro dušičkové pečivo byly typické zejména tvary kostí, věnečků či obdélníčků.
V hlubší pánvi či rendlíku si rozpálíme větší množství oleje. Měla by ho být dostatečně velká vrstva, aby dušičky mohly plavat a nepřipalovaly se.
Vykrájené tvary vkládáme do vroucího oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. V této fázi si budete muset počínat opravdu svižně, stačí totiž pouhý mžik a z bělounkých dušiček jsou černé škvarky. Já je smažím na středním plameni a i tak jim stačí po každé straně maximálně 3 až 5 vteřin.
Hotové pečivo klademe na papírové ubrousky, aby z nich odkapal přebytečný tuk, a potom ho ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru.


Květákové kosti


Květákové kosti jsou výborné, měkké a samozřejmě vegan. U nás se těší takové oblibě, že je pečeme i několikrát do roka (obvykle ovšem v o něco méně morbidních tvarech) a mizí tak rychle, že jsem je musela fotit na malém talířku, aby ta poloprázdná mísa nevypadala na fotce blbě.

množství na 3 plechy
  • 1 menší květák
  • 3 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce hrašky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli
Květák omyjeme, rozdělíme na větší růžičky a necháme pět minut povařit v mírně osolené vodě.
Uvařený květák scedíme a společně s tahini, hraškou, česnekem a olejem rozmixujeme do hladka.
Květákovou pastu vlijeme do větší mísy a po částech do ní zapracujeme mouku. Hotové těsto je hladké a vláčně, o něco méně tužší než těsto kynuté.
Těsto necháme 30 minut odpočinout. Poté ho rozválíme na půl centimetru vysoký plát, ze kterého vykrajujeme jednotlivé kosti. Doporučuji si pracovní plochu i váleček dobře naolejovat, těsto se pak tolik nelepí.
Kostičky vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 8 minut při 200°C.


Strašliví olivoví kocouři


Olivoví kocouři jsou křupaví, pikantní, vegan a bezlepkoví a díky černé soli chutnají tak trochu po vajíčkách. Pokud vaše děti nesnáší olivy, nejspíš tímhle pečivem zhrdnou. Ale dobře tak, alespoň na vás víc zbude. Skvěle se hodí k vínu i pivu, ale rozumět si budou i s různými pomazánkami a dipy.

množství na asi tak 30 kocourů
  • 3 hrnky pohankové mouky
  • 120g rostlinného másla (např. Provamel)
  • 100g černých oliv
  • 1 lžíce černé soli
  • několik lžic rostlinného mléka na potření
Olivy, rostlinný tuk a sůl rozmixujeme do hladka a přelijeme do mísy.
Do pasty postupně zapracujeme mouku. Výsledné těsto bude hladké, tuhé a nelepivé.
Hotové těsto zabalíme, vložíme do lednice a necháme hodinu odležet.
Z těsta vyválíme asi tak tři milimetry silný plát, ze kterého vykrajujeme kocoury či jinou havěť a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Každého kocoura potřeme trochou rostlinného mléka a poté pečeme 5 minut při 200°C.


Polentové dýně


Kukuřice, dýně, chilli - tenhle recept je pro halloween jako stvořený. Polentové dýně jsou ostré, chutnají tak trochu po oříškách, skvěle se doplňují s osvěžujícím celerem, jsou vegan a přirozeně bezlepkové. Dají se dobře jíst samotné, ovšem nejvíc jim to sluší s dobře vychlazenou rajčatovou salsou či avokádovým quacamole.

množství na asi tak 30 dýní
  • 2 hrnky dýňového pyré
  • 400g instantní kukuřičné polenty
  • 3 lžíce hrašky
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce zeleninového bujonu
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžičky soli
  • 3 stonky řapíkatého celeru na zdobení
Jednu menší dýni propícháme vidličkou (aby nám v troubě nevybouchla) a pečeme asi tak hodinu při 180°C. Upečenou dýni rozpůlíme, zbavíme semínek a slupky a dužinu rozmixujeme na hladké pyré. Pokud jste použili odrůdu Hokaido, odpadá vám práce s odstraňováním slupky, která u těchto dýní tepelným zpracováním měkne a dá se tedy také použít.
Do větší mísy vložíme dýňové pyré, hrašku, lahůdkové droždí, sůl a chilli. Vše důkladně promícháme.
Polentu vsypeme do půl litru vroucí vody, přidáme zeleninový bujon a necháme 3 minuty povařit. Jakmile se vstřebá všechna voda, přilijeme ještě horkou polentu do dýňové směsi a důkladně zpracujeme.
Z hotového těsta navlhčenýma rukama tvarujeme menší placičky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Aby naše dýně vypadaly opravdu jako dýně, pomocí příborového nože na nich naznačíme svislé žebrování.
Vložíme do trouby a pečeme 10 minut při 200°C.
Do ještě horkých dýní zastrčíme kousky řapíkatého celeru - jakože stonek - a necháme vychladnout.

Chtěli byste si při dušičkovém mlsání také něco přečíst? Zkuste článek Dušičky a Svátek všech svatých, aneb dušičkové tradice ve světě.

Komentáře

  1. Téda to jsou mňamky :)
    Láká mě všechno, ale nejméně mě lákají kocouři, ale i ty musí být dobré :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Pojďme si povídat...

Líbí se vám