Postní ptáčky



Květnou nedělí končí čtyřiceti denní postní období a po ní již přichází doba velikonoční. V tento den se světí zelené ratolesti a také se pečou ptáčky. Vzhledem k tomu, že si letos příroda šetřila veškeré sněhové zásoby až na březen, s ratolestmi to tentokrát vypadá bledě. Ale ptáčky si můžeme upéct bez ohledu na to, jak velkou zimu máme za oknem.

Postní ptáčky jsou skromné pečivo z obyčejného kynutého těsta. Svým tvarem symbolizují nadcházející jaro. Obyčejně se tvarují tak, že se z vykynutého těsta uválí váleček, který se stočí do uzlíku, ocásek se zploští a nařeže nožem a horní konec se vytvaruje a nařízne, aby tak vznikla hlavička a otevřený zobáček.
U nás motáme ptáčky jinak, tak trochu na způsob jidášů. Vy si samozřejmě zvolte variantu, která se vám bude víc líbit. A klidně přizvěte i děti ať se v kuchyni vyblbnou. Uvidíte, jaká jedinečná umělecká díla z toho vzniknou.

Suroviny


350g hladké špaldové mouky
150g celozrnné hladké špaldové mouky
20g kvasnic
3 lžíce vanilkové hrašky
250ml rostlinného mléka
100g třtinového cukru
150g rostlinného másla
špetka soli
rozinky
trocha oleje na potření



Obě mouky prosijeme do větší mísy, promícháme se solí a těsto zaděláme na omládek (jak na to si můžete přečíst tady, v receptu na koblihy). Po 20 - 30 minutách, jakmile je kvásek dostatečně vyzrálý, přidáme všechny ostatní přísady a vypracujeme hladké, pružné a poměrně tuhé těsto. Jako vždy, když máme co do činění s kynutým těstem, věnujeme jeho zpracování dostatek času a péče. S pomocí kuchyňského robota bude stačit i 10 minut, pokud se spoléháte výhradně na vařečku a své ruce, počítejte klidně i s půl hodinou. Jakmile je těsto dokonale zpracované, vytvarujeme z něho bochánek, vložíme do mísy nebo ošatky vysypané moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme do tepla na jednu až jeden a půl hodiny vykynout.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopíme ho na pomoučený vál, vytvarujeme z něj váleček a z toho pak odkrajujeme stejně velké kousky, každý asi tak o hmotnosti 90g. Z jednotlivých kousků modelujeme ptáčky buď podle běžného postupu, nebo "po našem". My to děláme tak, že si z kousku těsta vyválíme delšího hada. Jednu jeho pětinu odřízneme (tu si schováme na ocásek) a zbylý váleček stočíme dokola jako šneka. Vnější konec ohneme a vytvarujeme z něj hlavičku a zobáček. Těsto příliš neutahujeme, během pečení nám totiž ještě nabude a pokud nebude mít dostatek místa po stranách, bude se tlačit nahoru, čímž nám místo ptáčků vzniknou postní kynuté kužely. Zbylý kousek těsta zploštíme hranou dlaně a po straně nařežeme nožem, nebo nastříháme nůžkami. Hotový ocásek zespodu přilepíme k tělíčku a z hřebíčku, pepře nebo rozinky uděláme očičko. Ptáčky klademe na plech vyložený pečící podložkou, potíráme olejem a celý plech pak vložíme do dobře vyhřáté trouby. Pečeme cca 15 minut při 180°C.


Komentáře

Líbí se vám